Traseu Neamț – Harghita

720 lei

Cel mai spectaculos traseu din zona Moldovei, cuprinde județele Neamț și Harghita și este străbătut pe bicicletă în două zile. Te invităm să faci parte din grupul Bike Trip, pentru o memorabilă aventură plină de adrenalină, peisaje unice și gastronomie tradițională. Beneficiezi de echipament profesional și însoțitori experimentați.

Înscriere

Durată : 2 zile / 10-11.07.2021
Descarcă  : Traseu PDF


Distribuie acest traseu pe rețelele de socializare !

Ecumenic – Ziua 1

De oriunde ai fi, dacă n-ai ajuns încă în nordul țării, trebuie să o faci. Îți propunem un traseu de-a lungul unor mănăstiri unice, aflate spre norocul nostru, în proximitatea Neamțului.
La prima vedere, ziduri înalte de piatră, la o privire mai atentă, arhitecturi cu o puternică amprentă autohtonă în care sunt resimțite influențe bizantine, gotice și armenești. O splendoare vizuală și-o stare de spirit, întrucât totul în jur emană liniște și pace, alături de alte senzații care laolaltă te fac să reflectezi la frumusețea unei vieți simple.
Dacă vii cu noi, trebuie să știi că vom pleca de sub poalele munților Stânișoarei, unde a fost ctitorită, într-un cadru natural, pitoresc, înfășurată cu brâiele groase ale brazilor, Mănăstirea Văratec, prima pe care o vom vizita, de altfel. Devenită una dintre cele mai mari insule ale creștinătății din Moldova, aceasta este împrejmuită de satul mănăstiresc, acolo unde se pot admira casele tradiționale înșirate pe ulițile înguste. Aceleași ulițe care ne vor călăuzi drumul spre Mănăstirea Agapia, o mănăstire acunsă sub cetina brazilor, cu un nume ce semnifică înșăși dragostea dumnezeiască. Poposim apoi la Mănăstirea Sihla, așezată pe o coamă de obcină, la o altitudine de 1000 m în Munții Neamțului, sub o îngrămădire de stânci. Întâlnim un lăcaș în al cărui perimetru se află peștera în care, în secolul al XVII-lea, a trăit Cuvioasa Teodora, cea cunoscută mai apoi drept Sfânta Teodora de la Sihla, precum și o potecă însoțită de fagi înalți ce urcă spre Schitul Sihla, cale de 3 kilometri, unde descoperim bisericuța „dintr-un brad” de sub peretele de piatră, lungă doar de câțiva pași. Masa o vom servi la mănăstire, în această oază duhovnicească. Ne punem apoi în mișcare și ajungem pe cărarea mănăstirilor din Parcul Natural Vânători Neamț, unde cu puțin noroc ne putem intersecta cu zimbrii lăsați liberi în al lor areal natural. După-amiaza ne găsește într-o culme înverzită și însorită, dar însoțită de un efort susținuț. Sinceri să fim cu voi, va trebui să împingem puțin la biciclete. Va urma însă o coborâre în viteză în care ne vom lăsa „rătăciți” în satul Magazia unde, după o scurtă porțiune de asfalt, vom parcuge ultimele două urcări ușoare prin deschisele păduri ale Neamțului.
Între noi fie vorba, trebuie să simți pe pielea ta liniștea care te încearcă atunci când te afli în fața unei astfel de mănăstiri. Peisajele montane sunt un must have, meritat a fi explorat. Iar unul dintre mijloacele prin care te poți bucura din plin de aceste frumuseți este bicicleta electrică. Dacă ești în căutare de niște parteneri de drum, ne-ai găsit deja.

Harghita – Ziua 2

Sub poale de codru verde, un ținut de vis se vede. Vorbim de Dămuc prin Hașmaș și-un potențial turistic enorm, atât prin prisma cadrului natural întreținut prin munți, păduri, lacuri și izvoare minerale, cât și a concursurilor naționale de alergare montană organizate de către Federația Română de Atletism, lucru care reiese de altfel și din rezultatul evaluării Institutului de Geografie al Academiei Române, 9 puncte din 10. Astfel roțile noastre se îndreaptă spre extremitatea vestică a județului Neamț, la granița cu Harghita, pornind din comuna Dămuc și trecând prin satul Huisurez, o depresiune montană de o rară frumusețe. Cu o altitudine de aproximativ 900 de metri, după un segment de urcuș domol, accentuat pe parcurs, am ajuns pe o colină ce adăpostește o scurtă porțiune de pushbike. Nu mai este mult până la vârf unde întâlnim un veritabil drum de coastă care ne-a deschis calea către fânețele localnicilor, culminată cu o coborâre pe o pășune foarte abruptă ce oferă o vedere panoramică asupra zonei Valea Rece, câştigătoare cândva a „Festivalului ceangăiesc al mămăligii cu brânză”. Despre delicii culinare, mai târziu însă. Până atunci, ne îmbiem cu apă oligominerală. Cea mai bună, de altfel, având un bogat complex de minerale. Asta pentru că zona, aflată la poalele muntelui Barațcoș (1342 m), găzduiește izvoare de apă minerală. Servim apoi masa tradițional ungurească (gulaș  unguresc, sau supa tradiționala cu pâine făcută la vatră, chiar sub ochii noștri) la o pensiune unde este localizată și baia cu apă termală. La plecare, că trebuie a se și pleca, chiar dacă am mai sta, străbatem Poiana Fagului din satul Lunca de Jos, unde observăm îndelung cuptoarele de pâine din mijlocul curților. Acolo unde vechile construcții au fost demolate și reconstruite, păstrând însă metoda clasică de humuire, atât pe interior, cât şi pe exterior. Casele adăpostesc mobilă tradiţională veche, iar șurile construite ulterior, deservesc unor scopuri diverse, fiind utilizate ori ca o casă de baie, ori ca spațiu de dans. Ne continuăm apoi drumul a cărui pantă crește treptat, însă nu pentru mult timp întrucât întâlnim un drum forestier, bine pietruit și mărginit de brazi înalți și drepți, care ne călăuzește coborârea. Ne trezim apoi în satul Puntea Lupului sau pasul Ilie, cum i se mai spune, acolo unde parcă a stat timpul în loc. O singură zi, începută la granița județelor Neamț și Harghita, și finalizată la poarta de trecere dintre masivele Hașmaș și Tarcău, precum și atâta  frumusețe-n tot ce ne-nconjoară. Suntem privilegiați de proiectul BikeTrip, iar acum te poți alătura și tu. E atât de ușor să te pui în mișcare! Bicicleta electrică o găsești la noi. La fel și echipamentul de protecție.

Profil traseu ziua 1

Profil traseu ziua 2